CURIOZITATI

Un producator roman ne-a dezvaluit misterul scumpirii oualor

todayNovember 6, 2017 3

Background
share close

Dupa benzina si paine, a venit randul oualor sa se scumpeasca! Pretul lor s-a majorat cu 50%! Vestile rele nu se opresc aici.

Fata de anul trecut, pretul oualor aproape ca s-a dublat. De la 50 de bani, cat plateam inainte, o bucata a ajuns ca coste chiar si un leu. Acum, 10 oua costa cat un kilogram de carne de pui iar pretul lor e in continua crestere.
Ion Gavrila trimite saptamanal catre marile magazine din tara 70.000 de oua. Chiar daca pe raft pretul unui ou este de un leu, producatorii spun ca de la ei din ferma pleaca mult mai ieftin: 50 de bani.

“Pretul oualor a crescut din cauza ca nu mai sunt importuri, in special din Polonia. Nu mai sunt oua pe piata din Uniunea Europeana. Din auzite, ar fi vorba de salmonella, de substantele astea cu care s-au combatut capusele la gaini”, a spus fermierul Ion Gavrila.

Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infectiei cu Salmonella – salmoneloza – sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sange), febra, greata, voma, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, in special la copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi).

Simptomele pot sa apara dupa 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) si dureaza in general pana la o saptamana, conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes”.

 

Reguli de respectat pentru recuperarea dupa o intoxicatie alimentara

Cunoscuta si sub numele de toxiinfectie alimentara, intoxicatia cu alimente este cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziti.

In cele mai multe cazuri, alimentele care declanseaza o toxiinfectie alimentara sunt contaminate cu bacterii precum salmonella sau E.coli ori cu virusul Norwalk, denumit si norovirus.

Simptomele intoxicatiei alimentare dispar de regula in 2-3 zile si se manifesta astfel:

-Greata
-Varsaturi
-Diaree
-Crampe abdominale puternice
-Slabiciune
-Pierderea apetitului
-Febra
-Dureri musculare
-Frisoane
-Durere de cap

In cele mai multe cazuri, toxiinfectia alimentara se trateaza de la sine, fara tratament medicamentos, cu un regim alimentar adecvat. Daca situatia se inrautateste trebuie sa apelezi la un medic pentru a ti se prescrie un tratament.

Reguli de respectat pentru recuperarea dupa o intoxicatie alimentara

Daca vrei sa accelerezi procesul de vindecare dupa o toxiinfectie alimentara, trebuie sa respecti cateva reguli clare.

Rehidratarea este extrem de importanta dupa episoadele de diaree si voma, asa ca trebuie sa ii asiguri organismului aportul de lichide de care are nevoie pentru a se repune pe picioare. Apa si ceaiul nu trebuie sa lipseasca de langa patul tau in zilele in care te recuperezi dupa o intoxicatie alimentara. Ceaiul de menta este eficient si in combaterea diareei, in timp ce ceaiul de ghimbir reduce senzatia de greata.

Consumul de fructe este si el important pentru recuperare, chiar daca ai fi tentat sa crezi ca acestea vor inrautati problema. Bananele, spre exemplu, nu numai ca sunt bogate in calorii si te ajuta sa te pui pe picioare, insa favorizeaza si refacerea florei intestinale. Papaya este un alt exemplu de fruct benefic dupa o toxiinfectie alimentara intrucat contine enzime digestive de folos intr-o asemenea perioada, dar este bogata si in continutul de apa si nutrienti esentiali.

Orezul fiert gatit cu morcovi, supele de pui, painea prajita si branza slaba sunt alimentele pe care stomacul tau le agreeaza dupa o toxiinfectie alimentara.

Evita in perioada de recuperare dupa o toxiinfectie alimentara urmatoarele alimente: alimentele picante, alimentele acide, produsele lactate, dar si produsele bogate in grasimi.

Este important sa iti asculti organismul, el iti va transmite ce poate agreea si ce nu in perioada de recuperare. Daca simti ca iti este greata cand te gandesti la un anumit aliment, inseamna ca nu esti pregatit sa il consumi inca si mai trebui sa tii regim.

Odihna are, de asemenea, un rol important pentru recuperare. Stai in pat, odihneste-te si da-i timp organismului sa isi revina.

Reguli de respectat pentru prevenirea unei intoxicatii alimentare

Intoxicatia cu alimente poate fi preveninta daca respecti cateva reguli stricte, mai ales pe timp de vara, atunci cand temperaturile crescute favorizeaza multiplicarea bacteriilor intr-un ritm alert.

-Nu lasa alimentele precum carnea, fructele de mare, alimentele procesate sau ouale la temperatura camerei – baga-le in frigider imediat ce le achizitionezi
-Nu lasa mancarea gatita la temperatura camerei pentru o perioada indelungata
-Nu consuma alimente expirate
-Nu consuma alimente depozitate sau gatite in locuri neadecvate (pe strada, pe plaja)
-Gateste bine preparatele pe baza de carne si oua
-Nu atinge carnea cruda de legume sau alte alimente care nu vor fi pregatite termic

 

 

sursa:kanald.ro/doc.ro

Written by: admin

Rate it