Noi temeri cu privire la gatitul cu folie de aluminiu, de cand popularitatea lui a crescut foarte mult aluminiul si-a croit incet dar sigur drum in multe parti ale vietii noastre moderne.
Produsul foarte folositor de altfel, este folosit in aproape orice domeniu, de la fabricarea pieselor de masina pana la deodorante,dar apar ingrijorari cum ca suntem expusi mult prea mult si cel mai propice mediu este bucataria.
Folia de aluminiu poate fi un dar de la Dumnezeu pentru multe retete, pentru un peste fript la cuptor perfect sau pentru retete de pui crocant fara de care nu ar avea atata succes.
Dar gatitul cu atat de multa folie de aluminiu poate provoca daune foarte mari asupra organismului nostru.
Un nou studiu arata ca aluminiul chiar si in cantitate mica creste neurotoxicitatea si acesta ajunge in sange in special prin gatitul cu folie de aluminiu.
Studiul arata pericolele dintre aluminiu si sanatatea mentala precizand ca “Trebuiesc facuti niste pasi importanti pentru a reduce expunerea oamenilor la aluminiu,cel mai important factor legat de boala Alzheimer grava si deterioranta”
Acest studiu din 2012 arata ca oamenii sunt expusi la o doza de 6 ori mai mare fata de cat este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In mod ingrijorator s-a descoperit faptul ca aluminiul poate sa treaca usor peste bariera de sange a creierului si ca se poate absorbii in creier dupa un contact prelungit.
Studiul sustine ca: “…sarurile de aluminiu se pot absorbii prin intestine/mate si se pot gasi concentrate in diferite tesuturi umane, inclusiv in oase, glanda tiroida si in creier.” si ca “efectele aluminiului asupra corpului uman sunt mult prea vaste pentru a fii prezentate.”
Suntem expusi aluminiului in multe alte forme precum conserve, praf de copt, inclusiv anumite vaccinuri.
Daca gatesti regulat cu folie de aluminiu ia in calcul o alta alternativa, hartia de copt poate fii folosita pentru a imbraca carnea complet atunci cand este nevoie ori sa iti schimbi oalele/cratitele cu unele din ceramica sau ceva care sa nu lipeasca.