Vortexul polar lovește România. Temperaturile vor scădea dramatic

După episodul de ninsori, vine gerul! Situația va deveni gravă după jumătatea lunii, atunci când vortexul format la Polul Nord ajunge în țara noastră. 

a

Temperaturile vor scădea dramatic

În unele zone se vor înregistra și minus 20 de grade. Răcirea începe de joi. Nu va mai ninge, iar temperaturile încep să scadă vertiginos. Dar cea mai geroasă zi va fi duminică.

Temperaturile scad atât de mult încât vom avea chiar și -20 de grade în depresiuni, dimineața, iar ziua cel mai “cald” va fi la -2 grade și vor cobora până la -12. În București vor fi -6 ziua și -10 noaptea, potrivit stirileprotv.ro.

La nivelul țării vom avea și cu 10 grade mai puțin față de normalul perioadei. Asta se întâmplă din cauza unui vortex polar. Dar este doar o mică dovadă din puterea pe care o are. Dacă masa de aer de la Polul Nord reușește să coboare și mai mult spre sud poate ajunge inclusiv în Europa și în România.

Am putea avea, pe la mijlocul lunii, temperaturi foarte scăzute, sub pragul înghețului pentru o perioadă mai mare de timp. În 2014, de exemplu, același vortex polar a adus temperaturi de -27 de grade în Statele Unite.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar reprezintă un ciclon permanent și de mare anvergură, ce se situează la cei doi poli ai unei plantele, în cazul de față ai Pământului. Fiecare vortex este o regiune cu scară largă constantă la scară mare, care se rotește în sensul acelor de ceasornic în Polul Sud și în sens invers la Polul Nord.

Localizarea vortexului este determinată de interfața dintre umezeala caldă, situată pe partea de sud a Planetei, și masa aerului uscat la stâlpi. La fel ca toate celelalte cicloane, rotația vortexului este dictată de efectul Coriolis. În timpul verii, vortexul polar se separă în două sau mai multe vârtejuri cu cel mai puternic localizat în apropierea insulei Baffin (de pe teritoriul canadian), iar celălalt vortex este situat după nord-estul Siberiei.

Sursa: redactia.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com