Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Biserica îi cinstește pe Sfânta Haritina și pe Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.

a

Sărbătoare cu cruce neagră – 5 octombrie

Sfânta Haritina, sărbătorită în fiecare an la data de 5 octombrie, a viețuit în timpul împăratului Diocletian (284-305). A rămas orfană de mică și a fost crescută de creștinul Claudiu.

Pentru credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Sfânta Haritina a fost supusă la mai multe chinuri, a fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost legată și aruncată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Sufletul ei a ieșit din trup în timp ce se afla la rugăciune.

Tot în această zi sunt sărbătoriți și Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit joi, 25 februarie 2016, în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală a hotărât canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, având ca zi de prăznuire data de 5 octombrie.

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfintei Mucenițe Metodia din Kimolo, a Sfintei Mucenițe Mamelta, a Sfântului Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei și a Sfântului Cuv. Evdochim Vatopedinul (Athos).

Rugăciunea zilei de miercuri

Pentru fiecare zi a săptămânii există o rugăciune la îndemâna fiecărui credincios, care poate fi citită în gând, sau rostită cu voce tare. Este indicat ca rugăciunea zilei, în cazul acesta, rugăciunea zilei de marți, să fie citită după Rugăciunile Începătoare, și cu o lumânare sfințită aprinsă.

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com